Wednesday, October 17, 2012

Nepaal

Kuna paistab, et Nepaali mingejaid v6i sellest unistajaid on siinsete lugejate hulgas kyll, siis panen m6ned read veel kirja Nepaali ja seal trekkimise kohta. Yldiselt on Nepaalis viimastel aastatel kasvamas 'teeme tasuliseks ja m6nuga' trend. Selleks, et yldse kuhugi turnima minna on vaja TIMS kaart taodelda ehk siis luba loodusparkidesse ja m2gedesse sisenemiseks. Varasemalt sai selle kahepoolse paberi k2tte tasuta, kuid nyyd tuleb selle eest tasuda umbes 20 dollarit. Kui seda taodelda n2iteks Pokharast, mis on suurim linn, kust enamus inimesed alustavad oma Annapurna seiklusi, siis on tasud veel suuremad. Kathmandus saab TIMSi taodelda kohalikust turismi- esindusest v6i siis l2bi vahendajate, mille puhul v6ib veel m6ned dollarid lisada. Kui TIMS kaart k2es tuleb osta eraldi sissep22sud rahvusparkidesse ja m2gedesse. Ka need hinnad on aastaga m2rgatavalt t6snud. Kui Langtangi rahvusparki maksis sissepr22s veel m6nda aega tagasi 1000 Nepaali ruupiat (u 11 dollarit), siis nyydseks on see 3000 (u 35 dollarit). Ilmselt kuna n6udlus j2tkuvalt kasvab, siis l2hevad hinnad sama rada pidi ylesse. Annapurna ja Everesti p6hilaagri hinnad on veel omaette teema. Kuna mind see 9 tunnine bussis6it m2est alla ei erutanud, siis tundus lihtsam tulla see u 100 km yle m2gede jala.

Enamus k2idavamad rajad on ysna mugavalt kaetud erinevate teemajadega, niiet tekki ja muud sedalaadi varustust kaasa vedama ei pea. Teemajades on v6imalik syya / juua ja end j2rgmiseks p2evaks 2ra laadida. M6nes teemajas on ka pesemisv6imalused, elekter jms luksused, kuid enamasti k6rgemal m2gedes ning tsivilisatsioonist eemal on tegemist lihtsate puust / kivist ehitistega, kus suure ja raske vatiteki all on v6imalik end v2lja magada. Kuigi hinnakirja j2rgi maksab enamus teemajades kahene tuba vahemikus 450 / 660 ruupiat, siis enne, kui me m2ele l2ksime sattusime kokku kahe austerlasega, kes teatasid, et neil pole kombeks kusagil 88maja eest maksta ning tasuvad oma olemise eest ostetava s88giga. Otsustasime seda katsetada ning tuli v2lja, et 100% k6ikides teemajades oldi lahkelt n6us andma tuba, kui sa samas kohas s88d ja jood. No ega suurt muud valikut polegi, kuna vahetevahel pole silmapiiril yhtegi teist 88maja ning n2dala toitu ei hakanud me kaasa vedama. Minu m6istuse jaoks tundub see ysna nahhaalne tegutsemisviis, kuid kui ma veidi kohalikke olusid j2lgisin, siis sain aru, et kuna enamus turistid reisivad koos prorteritega siis on neil nii v6i naa veidi teised kokkulepped. Igatahes kui reisida piiratud eelarvega tasub sellist varianti proovida. 

Kathmandust soovitaks ma igal juhul p2rast m6ne p2evast aklimatiseerumist lahkuda ning siirduda m2gedesse v2rskema 6hu j2rele. Samas minu arvates oli 6hk Indias oluliselt rohkem saastatud ja seal oli raskem hingata kui Nepaalis. Paljud turistid ja kohalikud kasutavad pidevalt suu ees kaitset. Ma ei ole j6dnud uurida, kas sellel ka teaduslikult mingit m6ju on v6i siis lihtsalt tekitab inimestes puhtama 6hu tunde. Igal juhul julgen selles kahelda, kuna see riie suu ees kogub kogu mustuse ja tolmu endasse ning l6puks on suu ikkagi kogu selle saaste vastu kaitsetu.

Kuigi Nepaalis kipub ka k6ik, mis parasjagu n2ppude vahel on ning kasutuks osutub maha kukkuma, ei ole ka prygi ja saastatuse olukord Indiaga v6rreldav. Indias rongidest lendas lihtsalt k6ik l6dva randmega aknast v2lja (kommipaberist kuni plastikpudeliteni). Kathmandus v6is hilistel 6htutundidel kohata mitmeid tossavaid hunnikuid, kus p2eva jooksul kogunenud sodi koos plastiku ja muu kummiga p6lema oli syydatud, kohati eritades eriti halval6hnalist tossu. Nepaalis on kyll mingeid prygikuhilaid ning avalikke prygikaste endiselt pole v2ga n2ha, kuid inimesed paistavad olevat veidi enam teadlikumad. Millal ykskord rohelisem m6tteviis keskmise hindu igap2evaellu saabub on ilmselt miljoni dollari kysimus. Karta on, et mitte niipea. Kummaline on see, et kuigi nii Sri Lankat kui ka Nepaali m6nes m6ttes samastatakse nende suure naabri Indiaga, siis minu jaoks on k6ik need 3 riiki t2iesti erineva hingamise ja vooluga. 

Hetkel oleme end Bangkokis m6nusalt sisse seadnud ja logeleme siin veel m6ne p2eva. Seej2rel lahkume taaskord p6hja ja m2gisema maastiku j2rele, rannapuhkust ja suurt turistide voolu katsume v2ltida. Kui kunagi hull tuhin peale tuleb, siis eks tuleme m6ne paketireisiga tagasi, et ookeani22reset 'paradiisi' kaeda.

Viimastel p2evadel, tulenevalt sellest, et hotelli lobbys on tasuta internet, on selline tunne, et tahaks kohe ilmatuma pika memuaari kirja panna, k6ikidest nendest m6tetest, mis peas seoses reisimisega on. Katsun end piirata ja l2hen parem ammutan juurde :)


2 comments:

  1. Ma tean, kui palju aega võtab nende ilmatuma pikkade romaanide kirjutamine reisil, kuid kui sul ühel hetkel tuhin taas peale tuleb või öösel uni ära läheb, siis ma loeks ikka väga hea meelega teie elust-olust ja riikidest veel :)

    ReplyDelete
  2. Kui saaks sujuvalt kuhugi kirja panna poleks vast hullu aga kohalikud netipunktid ajavad mul alati juhtme kokku. S6ltub muidugi riigist ka. M6nes kohas on v2ga tip top arvutid, korraliku kiirusega ja teises kohas on klaviatuur nii v6idunud, et selleks, et yks klahv alla vajutada tuleb p2ris palju powerit kasutada.

    ReplyDelete