Friday, December 17, 2010

xmas




Täna saime esimese jõulukingi, mille kodused teele olid pannud. Ausalt, mul pole siiamaani veel jõulutunnet, kuigi linn on plastikkuuski täis ning suured värvilised lipudki Christmas tekstiga levhivad igal pool. Paari nö päris kuuske olen ka näinud, lõhn polnud päris kodune aga meele tegi rõõmsaks küll. Mul on selline tunne, et rohkem küll neid jõule sooja päikese käes ei tule. Kogemus käes, aitab küll :)

Austraalia jõulutraditsioonid erinevad mõneti meie omast. Kuna siin on suur suvi, päike paistab ja paljud lähevad puhkustele, siis enamasti jõululaupäev grillitakse pere / sõprade ringis. On ka peresid, kes peavad pühi inglise tradistioonide järgi, valmistavad kas jõulusinki või hane ning kõike muud sinna juurde kuuluvat. Jõuluvanale jäetakse piima ja küpsiseid ning oodatakse siis kinke puu alla. Eks kindlasti nii palju kui on erinevaid peresid on ka erinevaid tradistioone. Valdav paistab siiski olevat grillimise tava. Magusa poolest on kõige levinum jõulupuding, mida valmisatakse kõikvõimalikes erinevates versioonides. Katsun mingi hetk selle ise ka ära katsetada. Lapsed siinpool maakera jõuluvanale salmi või laulu ette ei kanna, kink kätte ja sups valmis.

Ei tasu ära kohkuda, kui Austraalias mõnele jõulupeole sattuda ning laualt suure paberist kommi leiad, mida kõik agaralt üksteise võidu tirima hakkavad ning praksudes sealt nö üllatused älja lendavad. Enamasti sisaldavad need bonbon'id nagu neid kutsutakse kõikvõimalikku üllatusmuna laadset nänni, lisaks ühte paberilipakat naljaka ütluse või õnnelausega ning kilest värvilist krooni. Esimest korda nägin seda ühel seenioride jõulupeol, pidasin vanainimeste meelelahutuseks, kuid reaalselt panevad ka firmade tippjuhid endlae plastikust krooni pähe ja elu on lill :)
Ausalt esialgu oli see veidi veider. Üks ozzi selgitas, et tegemist lihtsalt vana tavaga, mis kõigile rõõmu pakub.

Käisime Eesti Majas jõululõunal, millel sedakorda osales ligi 200 inimest. Nii tore oli eestikeelseid laule kuulata, verivorsti ja hapukapsast süüa ning hetkeks unustada, et kõik see mis on nii hinges on kaugel kaugel. Ausalt, pisar tuli silma ja hetkeks hakkas kurb. Igatsen pere ja sõprade järele. Järgmisel aastal hapukapsad õllega, kodus!

Kaunist jõuluaega kõigile :)

2 comments:

  1. oi kallis, tule juba koju tagasi, hullult suur auk on linnas ikka ilma sinuta.
    just rokkisime Ediga meie jõulupeol!

    ReplyDelete
  2. Varsti! Ja siis saavad kõik peod rokitud :D

    ReplyDelete