Sunday, August 5, 2012

Austraalia postist

Paari aasta jooksul tekib paratamatult asju, millest loobuda on raske. Otsustasime Austraaliast Eesti poole saata 2 pakki, kuhu pakkisime mõned riided, jalanõud jms olme nodi, mida kaasa tassida oleks  ebamugav. Panime asjad teele merepostiga, mille saabumine Eestisse pidi kokku võtma umbes 3 kuud. Eelnevalt uurisin ka Eestist järele, millised on tingimused välismaalt asjade kolimisel Eestisse. Teatavasti on maksumäär Eestis postisaadetistel võrdlemisi madal, seega olin valmis et toll soovib saada pakilt käibemaksu. Kusjuures päris selget vastust seejuures ei saanudki, et kuidas kasutatud asju maksustatakse. Nimelt, kui mina väidan, et paki väärtus on näiteks 30 eurot, kuivõrd asjad on kantud. Samas on tollil õigus pakk lahti teha ning kõik asjad omakorda kahtluse korral üle hinnata. Sellisel juhul pidi väärtus, infotelefoni väitel, olema tollitöötaja objektiivne või subjektiivne otsus. Kusjuures kui soovid kolida välismaalt Eestisse mingeid asju, siis tuleb pakk panna saatja enda nimele. Meil oli aga eelnevalt teada, et pakid jõuavad kohale enne, kui me ise. Seega tuleb maksta esmalt maksud sellel inimesel kes pakkidele järele läheb ning Eestisse saabudes on meil õigus makstud maksud tagasi taodelda tõestades, et me vähemalt siimase 12 kuu jooksul pole alaliselt Eestis elanud. 

Minu üllatus oli aga üpris suur, kui emalt tuli teade, et Eesti Post on üritanud juba ühte pakki koju kohale toimetada, mis tähendab seda, et see on tollist läbi läinud. Pisikese uurimise tulemusena tuli välja, et pakk jõudis Euroopia Liitu läbi Amsterdami ning seal ilmselt tollitasud veidi kõrgemad kui meil ja seetõttu mingeid makse maksma ei peagi. Veel suurem oli aga üllatud kui kolme kuu möödudes ei tulnud mingit teadet teise postipaki kohta. Pöördusin siis oma murega Austraalia Posti poole, kes teatas, et teine pakk polegi kunagi Austraaliast lahkunud (!) ja seisab nende vahelaos. Põhjust ei osanud mulle keegi öelda. Mõlemad pakid panin teele samast kohast, samal ajal, samale aadressile, enam vähem identse sisuga. Täna helistasin nädala möödudes uuesti, et teada saada, mis on paki staatus. Ilma pikemaid selgitusi andmata öeldi, et pakk on nüüd 'uuesti' teele läinud, väidetavalt Eesti poole. Eks ma nüüd loodan, et see järgmise 3 kuu jooksul lõpuks kohale jõuab. 

Austraalia Post on üks kummaline asustus. Mul on Eestist saadetud pakkide puhul vähemasti kaks kaduma läinud. Järelpärimise peale tuleb välja, et jõudsid Austraaliasse, kuid mitte minuni. Samas arvestades seda mahtu, mis sellest postiteenistusest läbi liigub, siis ilmselt on teatav kadu paratamatus. Igal juhul loodan, et kaotsis olnud postipakk lõpuks oma tee koju leiab. 

No comments:

Post a Comment