Tuesday, November 22, 2011

Tervisest


Tervis on meie kõige kallim vara ja kui kusagilt miskit logisema hakkab muutub reisimine või võõrsil olek üsna ebamugavaks. Endalegi märkamatult olen pea poolteist aastat kodust eemal viibinud ning selle ajaga on tekkinud mõningased kokkupuuted Austraalia meditsiinisüsteemiga. Panen paar rida kirja ehk läheb kellelgi tulevikus seda infot ka tarvis. 

Keksmiselt maksab üks perearsti visiit 60-90 dollari vahele, sellele lisanduvad vajalikud analüüsid, retseptid jne. Kui tegemist on kiireloomulise probleemiga, siis tasub arvestada, et kiirabisse pöördumisel maksab pelgalt arsti nägemine alates mõnisada dollarit + kõik vajalikud analüüsid ja protseduurid. Olen ühel korral üritanud erakorralisse pöörduda, kuid sosistades andis kiirabi vastuvõtu tädi märku, et oluliselt odavam ning ka ajaliselt efektiivsem on minna eraarsti vastuvõtule. Tihti on erakorralistes vastuvõttudes ooteajad väga pikad, kui käsi just kaelas ei ripu vms kiireloomulist pole võib kuluda vähemalt 5-6 tundi enne kui arsti õnnestub kohata. 

Umbes nädal tagasi pidin suuremat sorti lõuavalu tõttu pöörduma hambaarstile. Uurimise ja puurimise tulemusena selgus, et minu esihammas vajaks juureravi ning mind suunati eraldi spetsialisti poole. Etteruttavalt, hambaravi Austraalias on võrdlemisi kallis. Enamus Eestis olevaid kindlustusfirmasid ei kata hambaravi kulusid või teevad seda teatud summa ulatuses. Vastuvõtt ilma eriliste protseduurideta algab umbes 100 dollarist ning läheb sealt riburadapidi ülespoole. Esihamba parandamisele tehti ka hinnapakkumine, juurekanali ravi + ajutine täidis maksaks 2200 dollarit. Noh ja sellele muidugi lisandub uue püsiva täidise panemine. :)

Hetkel olen õnnelik, et koju tulek on ukse ees. Tarbin antibiootikume, pean valuga endiselt sisemist heitlust ja ootan kohtumist oma armsa koduse hambaarstiga. Kui kojutulek poleks nii lähedal, siis ilmselt siirduks Aasiasse, peaks ka koos lennupiletitega siiski odavam tulema. 

4 comments:

  1. uuuhhh :(
    kuupäevad juba paigas? kunakunakuna?

    ReplyDelete
  2. 19.12-06.01. Loodetavasti mu hammas selleks ajaks suust välja ei kuku :D

    ReplyDelete
  3. et uudis on nyyd avalik? hmm hmm hmm... see on lahe, et tuled - ootan :) see et aussis arstiabi kirves on, ei ole lahe ja tänan tänan jumalat, et endal kokkupuuted üldse puudusid. Ainus kord kui käisin arsti juures, oli siis kui tegin Uus Meremaa viisa jaoks kopsupilti...ja see maksis kusagil 100taala...

    ReplyDelete
  4. Ma ka ootan! Kohe silmad punnis ootan. Hammas on ka punnis, see ka ootab.

    Siis läks väga hästi, kui sisuliselt kordagi polnud vaja arsti juurde pöörduda. Meil Lauriga omajagu juhtumeid selle aja jooksul olnud. Vigased nagu me oleme :)

    Teisalt, on meie kindlustus küll siiamaani väga mõistev ja vastutulelik olnud, niiet tuhat tänu Salvale.

    ReplyDelete