Wednesday, January 29, 2014

Turvalisusest Indias

Võrdlemisi keeruline on antud teemal postitada, kuivõrd arvamusi on igasuguseid ning kõigis neid on omajagu tõtt. Paljude inimeste meelest India erinebki täiesti oma mentaliteedilt teistest maailma riikidest. Minu seisukoht selles osas on, et loll saab ka kirikus peksa ning vahet pole kus reisida tuleb järgida lihtsalt kainet mõistust ning tagada enda võimalikult suur turvalisus väikeste pisiasjadega (mitte kandes väga flash riideid, hoides andaga kaasas ainult vajalikku summat sularaha, pimedas pole vaja igale poole nina toppida ning võtta rahulikult).

Viimase aasta ning ka paari eelneva kuu jooksul on levinud mitmeid uudiseid vägistamisohvrite kohta sh mitmed välismaalased. Teema on eriti kriitiliseks muutunud viimase aasta jooksul. Ilmselt on selleks mitmeid põhjuseid, selles osas ilmselt suurt rolli mängib see, et teema on muutunud rohkem avalikuks ning sellest räägitakse. Ma ei usu, et varasemalt selliseid probleeme poleks olnud, lihtsalt ei olnud avalik tähelepanu nii suur või siis vaikiti maha. Kohalike jaoks on tegemist väga suure perekondliku häbistamisega ning tihti peale ilmselt ei esitata isegi politseisse avaldust, lootuses et siis ei tule lugu avalikuks. On peresid, kes on sunnitud häbi tõttu oma eelnevast kodukandist mujale kolima. Naiste õigustest on rohkem rääkima hakatud ning probleem on nii tõsine, et lisaks suitsetamise kahjulikkuse teavitamisele on kinos enne filmi ka klipid sellest, kuidas turiste tuleks kenasti kohelda ning naistega ebaviisakalt ringi käimine pole ok.

Hull lugu aga on see, et lisaks kohalikele naistele on rünnatud ka turiste, kes tegelikult väga suures osas oma reisimisega siinset majandust elavdavad. Enamasti on muster ühesugune, rünnatakse üksikust naisterahvast (vahetevahel ka neiut, kes on koos saatjaga) ning seda tehakse alati grupis 5-6 meest. Siin on olnud juhtumeid, kus neiusid on vägistatud bussis, rongis jms avalikes kohtades, mis on minu mõistes täiesti ajuvaba, kuidas see võimalik on. Kuna ründajate grupp on enamasti suur, siis need üksikud tunnistajad, kes on, enamasti tõmbavad selle peale uttu.

Uudiste põhjal on aga üsna kõrge see protsent, kes pärast kuriteo toime panemist tabatakse. Ühtlasi on karmistatud ka seadusi, nüüd, kui ohver peaks saadud vigastustesse surema, siis ootab vägistajaid ees surmanuhtlus. Samuti on üritatud muuta vähemasti Delhit turvalisemaks. Nimelt on võivad klubid olla avatud kuni kella 1'ni (loomulikult on võimalusi, kuidas politseile maksta ning lahtioleku aega pikendada aga enamasti siiski lõpetataksegi peod varakult ära) ning politsei on tulnud tänavale, igas linnaosas on teetõkked, mis aeglustavad liiklust ning kus tehakse pistelist kontrolli. Sellel pistelisel kontrollil on muidugi ka teine põhjus, nimelt seeläbi tabatakse joobes juhte jms. Joobes juhtimine on siin teema, kuigi paljudel on autojuhid, siis on ka neid kes välja lähevad, joovad ja sõidavad.

Pärast 9 ei tasu enam rickshaw'd võtta ning selle asemel tasub eelistada taksot, mis on küll mõnevõrra kulukam, kuid siiski Eesti mõistes mitte kallis. Või siis omada sõpru, kes sind hilisemal kellaajal koju transpordivad. Tore on see, et enamasti hindud (haritumad) mõistavad probleemi olemust ning see ei ole küsimus, kas tüdrukud viiakse koju või ei. Ja kui sul on valida kas veidi shvipsis juht või mitte mingit transporti siis tasub valida ilmselt tuttav aga svipsis juht. Alati tasub ka õhtusel ajal ringi liikuda koos kambaga. Igaks juhuks on ka pipragaas taskus, lugesin hiljuti uudistest, et viimase aasta jooksul on nende müük hüppeliselt kasvanud.

Üsna omapärane on see, mis toimub suurtes kaubanduskeskustes seoses turvalisuse tagamisega. Enne keskusesse sisenemist tuleb läbida turvakontroll, lisaks sellele et sind üle vaadatakse, tuleb ette laotada ka kotid ning mõningal juhul need röntgenmasinast läbi lasta. Juhul, kui sa keeldud oma kotti masinasse panemast, kuna sellisel juhul on oluliselt suurem võimalus, et keegi lihtsalt sinu kotiga ära jalutab, siis sellele järgneb tihtipeale pikem diskuteerimine, kas see ikka on ok või ei ole. Üldiselt ollakse siin välismaalaste osas veidi leebemad ja kõiki terroristideks ei peeta. Ma pole muidugi kuigi kindel, et isegi kui avastataks pomm, relv vms, siis kas sellele turvameeskonnal on olemas juhised ja teadmine mida sellisel juhul pihta hakata. Lisaks kogu sellele kontrollile on veel poodide ustel turvamehed, kes korjavad ära sult kõik kandekotid ning annavad vastu numbri. Seega pole võimalik ühtegi poodi uudistama minna nii, et eelmisest poest ostetud asjadega kott käes oleks. Eelpool mainitud kontrollidele lisaks on veel üks lisakategooria, nimelt kui oled poes ostud ära teinud, siis pead esitama turvamehele asjad, mis sa ostsid koos tšekiga (!), mis seejärel ära märgistatakse ning alles siis saad poest lahkuda. Mul ausalt pole kombeks eriti hoolikalt kviitungitega ümber käia aga nüüd hoian igaks juhuks kõik näpus kuniks poest lahkutud. Alguses kiilus kogu selle ülemanageerimise peale juhe täiesti kokku, nüüd olen juba enam vähem harjunud.

Turvamehi püssiga ja püssita on siin üldse palju. Kuna linn on jaotatud elamublokkideks, siis enamasti on ka iga bloki ees väravad ning neid valvab eraldi isik. Ööseks pannakse väravad kinni ning, kui valvurit palgatud pole, siis võib sisenemine ja väljumine keeruliseks osutuda. Ma ausalt öeldes pole muidugi kindel, vaadates neid inimesi, kui palju turvatunnet see lisaks tekitab. Samas, kuna inimestele on rakendust vaja, siis on siin ka palju rohkem ja vähem veidraid töökohti ning võimalusel ikka ametimehi rohkem kui et vähem.

Lõppkokkuvõttes ma siiski usun, et inimesed oma olemuselt on head. Proovime teha kõik selleks, et valel ajal mitte valesse kohta sattuda ning siiski jääda turvalisse tsooni. 

No comments:

Post a Comment